10 „nevinných“ hygienických návyků, které nenápadně ničí naše zdraví

Zdroj: shutterstock.com

Myslíte si, že žijete v prostředí, které vás ničím neohrožuje? Většina z nás je ohrožena zejména nevinnými návyky, které ve skutečnosti znamenají hrozbu pro naše zdraví. Jaké to jsou?

1. Namáčení nádobí ve dřezu

Zdroj: shutterstock.com

Dřez je dokonalé prostředí pro šíření bakterií – najdete v něm salmonelózu, bacily tlustého střeva či dokonce stafylokoky. Je nutné jej neustále umývat nejen po umývání nádobí, ale i po kontaktu s potravinami.

2. Umývání rukou v teplé vodě

Zdroj: shutterstock.com

Teplota vody nemá vliv na bakterie na vašich rukou. Důležitější než teplota, je ale doba umývání. Optimální je 30 sekund.

3. Cvičení s make-upem

Zdroj: shutterstock.com

Během tréninku by měla vaše kůže dýchat a pročistit se. Make-up ale ucpává vaše póry, a proto můžete mít následně s kůží problém.

4. Používání vysoušeče rukou

Zdroj: shutterstock.com

Fakt, že se nedotýkáte sušičky, je pouze jakousi „iluzí čistoty“. Ve skutečnosti sušičky šíří vzduchem spoustu bakterií, které se vám mohou dostat do plic, kůže, a tak do celého těla.

5. Používání sáčku na potraviny opakovaně

Zdroj: shutterstock.com

Na sáčcích zůstávají bakterie z jídla, které se samozřejmě množí. Používejte tedy vždy nové, a hlavně čisté sáčky.

6. Používání jedné desky na řezání masa a zeleniny

Zdroj: shutterstock.com

Na krájecím prkýnku se nachází 200krát více bakterií, než na záchodovém prkénku! Proto byste měli být opatrní. Bakterie z masa se mohou přesunout do zeleniny, proto použijte raději dvě desky.

7. Použití společného kávovaru v kanceláři

Zdroj: shutterstock.com

Zásobník vody v takovém kávovaru je semeništěm bakterií. Je třeba jej tedy co nejčastěji vymývat horkou vodou a jarem.

8. Telefon v kabelce

Zdroj: shutterstock.com

Noste telefon raději v kapse. Dostane se tak do kontaktu s méně bakteriemi, než máte ve své tašce, a tak zůstane čistější.

9. Praní zimního oblečení na jaře

Zdroj: shutterstock.com

Je třeba zimní oblečení znovu oprat, než si jej na sebe oblečete. I když bylo uloženo, mohou se na něm usadit bakterie a ty se pak přenesou do našeho nosu či krku.

10. Rozmrazování jídla při pokojové teplotě

Zdroj: shutterstock.com

Nechte maso či ryby raději rozmrazit v ledničce. Bude to sice trvat déle, ale zato bezpečněji!

Autor: Tereza Slunečná