Čištění trouby je jednou z méně oblíbených činností každé hospodyňky. Přinášíme tipy, jak si tuto činnost zjednodušit.
1. Prevence
Prevence je nejlepším řešením. Můžete si koupit troubu, která se snadno čistí. Využít můžete nelepivé materiály, z nichž se vyrábí plechy. Na dno trouby můžete dát prázdný plech, který zachytí případné nečistoty.
2. Nenechte nečistoty zaschnout
Jakmile dokončíte pečení, vložte do trouby žáruvzdornou misku s vodou a troubu nechte hřát při vysoké teplotě po dobu 20. minut. Pomůžete tak uvolnit nečistoty a mastnotu. Jakmile trouba zchladne, odstraňte nečistoty a mastnotu z vnitřního povrchu.
3. Čištění mřížek
Můžete je umývat v myčce. Pokud ji nemáte, namočte je v umyvadle do horké vody s trochou biologického mycího prostředku. Pro odstranění nečistot použijte jemnou čistící pastu.
4. Čištění skleněných částí u dvířek
Sklo očistěte od zbytků jídla pomocí dřevěné špachtle nebo keramické škrabky a následně použijte speciální čistič určený pro troubu. Také si můžete vytvořit čistící pastu z hydrogenuhličitanu sodného smíchaného s trochou vody. Pokud se dá sklo vyndat, namočte jej v horké vodě s trochou biologického čistícího prostředku.
5. Vhodné nástroje
Pro obracení masa a míchání potravin používejte vhodné kuchyňské nářadí, které zabrání znečištění trouby při obracení či vyndavání jídla z trouby.
Autor: Tereza Slunečná